Hart van Frankrijk

 

Het hart van Frankrijk raakt je
Vicq-Exemplet is een typisch dorpje in de Berry, een streek pal in het midden van Frankrijk. Een plaatsje met 300 zielen, waarvan de meesten de dag doorbrengen in de stal of op de wei. Het landschap gaat op het gemakje op-en-neer, op-en-neer … Met hagen en holle wegen die de weien doorkruisen. Een streek als een sprookje.  

Holle wegen en heuvels, vlakbij het huis


Middeleeuwse stadjes, kloosters en kastelen
Frankrijk-kenner, schrijver en literair fanaticus Bart Van Loo beschrijft de Berry in Parijs- Retour: “Een vergaarbak van onbekende, maar fraaie kastelen, romaanse kerkjes en ruïnes.”

Het middeleeuwse La Châtre ligt op 15 kilometer van Vicq-Exemplet.  Op zeven minuutjes rijden vind je rust, natuur en topgastronomie in de tuinen van de abdij van Orsan. En in het kasteel van Ainay-le-Viel verkleden je kinderen zich in ridders.

De kids verdedigen het kasteel van Ainay-le-Vieil


De geest van George Sand
Midden 19e eeuw, het hoogtepunt van de Franse romantiek. George Sand, schrijfster en straffe madam, vestigt zich in Nohant. Ze maakt er haar liefdesnest met Chopin, en nodigt vrienden uit: Flaubert, Balzac, Liszt, … Ze zijn allemaal weg van haar huis, in de natuur van de Berry. “De streek is een onophoudelijke betovering voor de verbeelding.”

Ook nu nog zijn de Fransen dol op het landhuis van Sand, hun feministe avant la lettre. In de zomer loopt het er vol literatuurliefhebbers, en andere levensgenieters. Het huis is even verrassend als de schrijfster zelf. En het ligt maar op tien minuten rijden van je huis met zwembad.

George Sand leeft eeuwig verder in haar landhuis

 

Plan je verblijf