Geniet

Eten als God in Frankrijk
Hmmm … Eventjes kreunen van plezier. Dat heb je wel eens voor, aan tafel in ‘La goutte noire‘. Het restaurant in Chateaumeillant had vroeger een Michelin-ster, die het afstond. Wat ons betreft, verdient het er vandaag twee. De kok en de eigenares halen voor jouw smaakpapillen alles uit hun fornuis. 

Lekker eten in de buurt van Maison avec piscine
La goutte noire in Chateaumeillant: oog voor smaak

 

In het dorp Lignières – nét iets groter dan de omliggende gemeentes – kan je gerust ter plekke nog beslissen waar je zin in hebt. Zin in een hartige Franse pannenkoek? Dan moet je bij La Galtouère zijn, onder de middeleeuwse houten gaanderij. Even verder eet je  dan weer ‘s middags no nonsense 3-gangen menuutjes voor 18 euro bij le café du commerce. En in het dorpje Saint-Chartier bedient de vrolijke Canadees Robert je met een vleugje humor in zijn P’tit bonheur


Ontdek de wijnen van de Loire
Het huis met zwembad is niet ver rijden vanuit België of Nederland. En toch heb je ook hier al lekkere wijnen. Châteaumeillant is vooral bekend om zijn gris, een variant van roséwijn. Fiets of rijd met de auto langs de route des vins de Chateaumeillant, en je komt ze bijna allemaal tegen. Geen zin in een uitgebreid wijntripje? Rij dan naar Bituriges, het “vlaggenschip van de AOC Châteaumeillant”. Daar heb je een ruime keuze.

De wijnen van Châteaumeillant zijn dan weer klein bier vergeleken met de witte wijnen van Sancerre of Reuilly. Voor rode wijn uit de streek raden we de Menetou Salon aan. Allemaal wijngebieden op maximum een uurtje rijden.

De caves van Châteaumeillant liggen op tien kilometer van het huis met zwembad


Op alle boerenmarkten thuis
Op boerenmarkten in de Berry is lokaal heel normaal. Groenten, fruit, kazen en vlees: ze komen allemaal uit de streek. Smaakt alles daarom hier zoveel beter?

Op dinsdag reis je in Saint-Août terug in de tijd. Herstellers van houten stoelen, verkopers van ganzen en varkens, venters van tuinslangen: je loopt er allemaal langs. Achteraf iets drinken op het caféetje op de hoek? Roep dan hard genoeg. Want een hoorapparaat, daar heeft de oude eigenares geen zin in.

De zaterdagmarkt in La Châtre is ook een must. Al wat je hier koopt is vers en smaakvol. Zelfs de vis is hier vers, want die komt rechtstreeks van La Rochelle. De markt sluit iets na de middag. Zoek tegen dan alvast je stamcafé uit. Want je komt hier zeker nog terug.

Op zaterdag is het markt in La Châtre

 

Plan je verblijf