Geniet

Eten als God in Frankrijk
Hmmm … Eventjes kreunen van plezier. Dat heb je wel eens voor, aan tafel in ‘La goutte noire‘. Het restaurant in Chateaumeillant had vroeger een Michelin-ster, die het afstond. Wat ons betreft, verdient het er vandaag twee. De kok en de eigenares halen voor jouw smaakpapillen alles uit hun fornuis. 

Lekker eten in de buurt van Maison avec piscine
La goutte noire in Chateaumeillant: oog voor smaak

 

Welke restaurants zijn er nog? ‘Le Paradis‘ in Chateaumeillant zou zelfs nog méér verfijning serveren. Maar dat hebben we alleen van horen zeggen.

 

In het dorp Lignières – nét iets groter dan de omliggende gemeentes – kan je gerust ter plekke nog beslissen waar je zin in hebt. Een pittige Indische curry of fish & chips, daarvoor ga je naar Carol. Deze Schotse bedient je met de breedste glimlach in Les Trois Perdrix.

Meer zin in een hartige Franse pannenkoek? Dan moet je bij La Galtouère zijn, onder de middeleeuwse houten gaanderij.  Voor een verrassing stop je even verder – onder dezelfde galerij – op het terras van L’hirondelle. Proef er het lokale Franse … bier. Nog niet  verrassend genoeg? Bestel dan gewoon een menuutje. Wat kost dat? 18 euro, zoiets? Daarvoor krijg je drie heerlijke gangen voorgeschoteld. 

Lignières: voor Schotse curry's, Franse pannenkoeken of heerlijke fijnproeverij
Lignières: voor Schotse curry’s, Franse pannenkoeken of heerlijke fijnproeverij


Ontdek de wijnen van de Loire
Het huis met zwembad is niet ver rijden vanuit België of Nederland. En toch heb je ook hier al lekkere wijnen. Châteaumeillant is vooral bekend om zijn gris, een variant van roséwijn. Je bezoekt er twee cavesmonsieur Raffinat is een gezellige Franse bourgondiër, genre Gérard Depardieu. Onstilbaar enthousiast over wijn.  Bij Bituriges, het “vlaggenschip van de AOC Châteaumeillant”, heb je dan weer een ruimere keuze.

De wijnen van Châteaumeillant zijn dan weer klein bier vergeleken met de witte wijnen van Sancerre of Reuilly. Voor rode wijn uit de streek raden we de Menetou Salon aan. Allemaal wijngebieden op maximum een uurtje rijden.

De caves van Châteaumeillant liggen op tien kilometer van het huis met zwembad


Op alle boerenmarkten thuis
Op boerenmarkten in de Berry is lokaal heel normaal. Op vrijdag vind je in Châteaumeillant een tiental producteurs-paysans. Groenten, fruit, kazen en vlees: ze komen allemaal uit de streek. Smaakt alles daarom hier zoveel beter?

De zaterdagmarkt in La Châtre is groter, en heeft een ruimer aanbod. Alles even smaakvol. Zelfs de vis is hier vers, want die komt rechtstreeks van La Rochelle. De markt sluit iets na de middag. Zoek tegen dan alvast je stamcafé uit. Want je komt hier zeker nog terug.

Op zaterdag is het markt in La Châtre

 

Plan je verblijf